Monumente si atractii turistice

Mormantul lui Humayun

Acesta este unul dintre cele trei monumente UNESCO de patrimoniu mondial. Mormantul se afla in frumoasa gradina in stil persan Char Bagh, renovate in 2003. cum intrati in acest complex, veti vedea structura octogonala a mormantului lui Iza Khan, un nobil al curtii. Cum treceti de prima poarta veti vedea domul mormantului si o alee cu flori ce duce spre a doua poarta. Piesa principala este mormantul lui Humayun, al doilea imparat mughal. Constructia mormantului a inceput in 1562 si a fost prima structura din oras care a fost descrisa ca predecesoare a Taj Mahal. Mormantul este construit din piatra rosie. Puteti urca pana la al doilea etaj, iar in partea de sud veti vedea intrarea in cripta principala.

Fortul Rosu

Lal Qila este una dintre principalele atractii ale orasului Delhi. Un minunat fort construit din piatra rosie de catre imparatul Shah Jahan. Terminat in 1648, trecerea timpului a lasat urmele asupra constructiei - incaperile au fost despuiate de obiecte cu mult timp in urma, ornamentele de marmura sunt disparute si cateva cladiri au accesul interzis. Cu toate astea, marimea monumentului continua sa fie impunatoare, iar gradinile sunt ingrijite si sunt verzi chiar si aiarna. Printre cladirile principale se numara: Chatta Chow (Bazarul acoperit), Diwan-i-Am (Sala de audiente publice), Hayat Baksh Bagh (Gradinile datatoare de viata), Diwan-i-Khas (Sala de audiente private), Khas Mahal (Palatul privat), Rang Mahal (Palatul colorat), Mumtaz Mahal (Palatul bijuterie), Palatul Daawat Khana si Swatantra Sangrama Sangrahalaya (Muzeul miscarii de independenta).

 
Memorialul Mahatma Gandhi Rajghat

Este un memorial superb si impunator, situat in mijlocul unui parc national si in care, intre ziduri nu inalte, dar autoritare, inconjurat de niste pomi cu coroana bogata, plini de veverite care se plimba nestingherite, cu alei si o iarba moale sub care talpa goala se bucura de o mangaiere tandra de nedescris, se gaseste mormantul Parintelui Indiei. Un patrat cu latura de 4 metri, din marmura neagra, permanent impodobit cu flori aduse de cei care vin sa isi arate respectul fata de mentorul lor, in mijlocul caruia se inalta un suport inchis in sticla, adapostind flacara vesnica, menita sa reaminteasca tuturor care viziteaza mormantul ca Mahatma Gandhi, prin caldura si bunatatea sufletului sau va trai etern.

 
Raul Gange


Gangele este cea mai mare apa curgatoare din India, are o lungime de 2 510 km. Acest fluviu izvoraste din Ghetarul Gangotri, din centrul lantului muntos, Himalaya si se varsa in Golful Bengal formand o delta ce cuprinde paduri de mangrove, padure ce este inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO. Delta Gangelui adaposteste aici ultimele specimene de tigru bengalez, o speci foarte frumoasa, dar pe cale de disparitie.
Cine este zeita Ganga? Una din zeita in care ei cred foarte mult si o venereaza, este zeita Ganga Ma (Mama Gange). Legenda spune ca Mama Gange a coborat din cer, curgand deasupra ramasitelor fiilor regelui Sarga, iar apele ei ii ajuta pe acestia sa ajunga in rai. Credinta ca atingerea apei te curata de orice pacat, se pastreaza si azi. Cand soarele de-abia rasare pe cer, mii de hindusi, fie rezidenti sau vizitatori, isi ofera ofrandele zeitatii: flori, alimente, pumni de grane sau coroane de lotus roz sunt aruncate in ape.
Peste 400 de milioane de oameni locuiesc pe malurile raului, iar zilnic 60 000 participa la ritualul baii sfinte in apele raului. Dorinta lor de a se putea elibera de povara pacatelor, ii face inca sa creada ca apele acestui rau, ii poate spala de pacate. Hindusii incearca sa isi ajute si semenii deja decedati sa ajunga in Rai, si le arunca cadavrele sau cenusa lor, in apele fluviului, sperand ca astfel sa le fie mai usor sa gaseasca drumul spre Rai.
O data la 6 ani, timp de 6 saptamani se organizeaza un festival, ce aduna milioane de hindusi.
Ce se sarbatoreste? Ziua in care demonii si zeii duc un razboi celest si este ziua cea mai propice pentru ca hindusii sa-si spele pacatele si sa-si asigure viitoarea reincarnare printr-o baie in apele sfinte.
Festivalul Ganga Mahotsav pune accentul pe muzica si dansurile rituale indiene, si este unul dintre cele mai importante evenimente din India, si se desfasoara in toata tara.
Daca te fascineaza filozofia indiana, merita sa citesti cartea lui Mircea Eliade, “India”.

Taj Mahal

Taj Mahal-ul este un monument în Agra, India. A fost comisionat de împăratul Shah Jahan ca un mausoleum pentru soția sa, Mumtaz Mahal. Clădirea a fost construită între 1630 și 1653.
În 1983, Taj Mahal-ul a devenit parte din patrimoniul mondial UNESCO și rămâne astăzi printre cele mai vizitate și faimoase monumente din lume.
Taj Mahal-ul a fost construit de al cincilea împărat mogul, Shah Jahan, în memoria celei de-a doua soții Mumtaz Mahal, prințesa persană musulmană. Împărăteasa a murit după nașterea celui de-al 14-lea copil, alături de soțul său, în timpul campaniei de zdrobire a rebeliunilor din Burhanpur. Moartea ei l-a afectat într-atât pe împărat încât părul i-a albit în numai câteva luni. Înainte de ultima suflare Mumtaz l-a rugat pe împărat patru lucruri: să-i construiască un mormânt, să se recăsătorească, sa-și iubească fiii și să-i viziteze mormântul la aniversare. Șahul a pierdut la decesul soției sale nu numai o consoartă, ci și un abil și inteligent sfetnic politic. Așa a jurat împăratul că va construi un edificiu funerar mareț și fără egal în lume.
Construcția Taj Mahal-ului a demarat în 1631 și a durat 22 de ani. Se spune că 20 de mii de oameni ar fi fost trimiși să muncească aici. Materialele erau aduse din întreaga Indie și din alte zone ale Asiei cu ajutorul unei "flote" ce numără 1000 de elefanți. Proiectat de arhitectul iranian Ustad Isa, Taj Mahal-ul a devenit "simbolul dragostei eterne". Clădirea "răsare" din peisajul roscat, așezată fiind pe o terasă de marmură albă care pune în evidență uriașul dom și cele patru minarete. Ansamblul închide în interior o grădină deosebit de frumoasă cu fântâni arteziene iar aleea principală, care pornește de la intrarea impozantă, este străjuită de arbori ornamentali.
Complexul mai cuprinde în afară de palatul propriu zis și o moschee. Aparent s-ar putea spune că sunt de fapt două moschei, însă una dintre clădiri este construită doar pentru simetrie, întregul complex fiind construit simetric. Înăuntrul domului se află sicriul împărătesei încrustat cu pietre prețioase. Atât de strălucitoare sunt interioarele incât au fost descrise ca fiind "proiectate de uriași și finisate de bijutieri". Singurul obiect asimetric din interiorul domului este sicriul împăratului care a fost construit alături de cel a reginei, 35 de ani mai târziu. Aceeași marmură este întâlnita și in camera mortuară, care prezintă sculpturi cu modele florale. Cu toate că este un mormânt, este adevărat - deosebit, plutește între cer și pământ cu formele lui simetrice perfecte și cu grădinile din jur reflectându-se în oglinda lacului împrejmuitor. În fața acestor minuni, turiștii rămân realmente gură cască.
Monument al dragostei trainice, Taj Mahal-ul are multe locuri ce se ascund ochilor vizitatorilor grăbiți. Baza rectangulară a clădirii este ea însăși un simbol. Poarta principală se aseamănă unui văl, pe care femeile Indiei îl poartă în noaptea nunții. Binecunoscutele imagini ale Taj-ului nu corespund întru totul legendei, poeziei și romantismului despre care Rabindranath Tagore obișnuia să spună că este "o lacrimă pe obrazul timpului". Culorile ansamblului se schimbă de la oră la oră și de la anotimp la anotimp așa incât Taj Mahal-ul și mormântul pe care îl găzduiește nu sunt niciodată la fel.
Ca o bijuterie strălucește Taj-ul în lumina lunii, captată de nenumăratele pietre prețioase încrustate în marmură. La răsărit întreg ansamblul pare roz, iar seara alb-galbui. Schimbarea culorilor se spune că este simbolul stării de spirit a femeilor. In vremurile de demult, existau aici uși de argint, iar în interior era amplasat un grilaj de aur masiv și o textura de perle direct pe lespedea funerară. Acestea au fost furate.
Clădirea este situată într-un decor natural și comunică cu exteriorul printr-o poartă înaltă și masivă, care este simbolul clar al intrării în paradis. Aceasta era fabricată din argint masiv și nituită cu cuie de argint, însa, din cauză că era foarte grea, s-a scufundat. A fost înlocuită cu una din alama, mult mai ușoară.
Potrivit legendei, Shah Jahan a intenționat să construiască pentru el însuși un monument similar, dar că acesta ar fi urmat să fie construit din marmură neagră pe malul celălalt al râului Yamuna.
Soarta, însă, i-a fost potrivnică: fiul său, Aurangzeb, s-a autoproclamat rege în anul 1658 și l-a menținut în captivitate în fortul de la Agra timp de nouă ani, sub formă de arest la domiciliu.
Tragedia survine aici: din interiorul fortului, fostul împarat mogul avea în departare privelistea și, totdată, perspectiva Taj Mahal-ului.
Deși iubirea puternică pentru soția călăuzitoare de vieți, nu a încetat nici chiar în momentul morții soțului iubit, totuși soarta le-a mai pregătit incă ceva celor doi: Taj Mahal-ul se schimbă din cauza poluării. Acesta își schimbă culoarea în galben, din cauza poluării, în pofida restricțiilor impuse activităților industriale și circulației rutiere. Pentru conservarea monumentului, Curtea Supremă indiană a ordonat în urmă cu zece ani închiderea sau mutarea turnătoriilor, cărămidăriilor și sticlăriilor din apropierea Taj Mahal-ului, situat la Agra, în nordul țării. Numai vehiculele electrice sunt autorizate în apropierea mormântului, iar calitatea aerului este măsurată regulat. Este unul dintre monumentele ce trebuie vizitat cu siguranta !

Mormantul lui Humayun

Fortul Rosu

Podul Rishkis de deasupra Gangelui

Raul Gange

Taj Mahal

Taj Mahal


Taj Mahal